fbpx

About Willow Mae

History, present & future

English

Biography

Willow Mae makes multidisciplinary pop/folk with influences of jazz. Multidisciplinary because: Music, (english) spoken word and live visuals. Therefor her performance has also international potency. Her original music tells the story of Willow Mae’s personal longing and search for a blissful love. In a world full of independency and fear of missing out she asks how to be free and dependent of someone at the same time. All that is with a band consisting of 8-16 people.

Willow Mae’s acoustic-based songs are inspired by Joni Mitchell, James Taylor and Sting. Sometimes there’s of Alanis Morissette, at other times her music is poetic, like Noa. With her instrumentation (vocals, backing vocals, el. guitar, ac. guitar, keys, bass, drums), Willow Mae pushes the boundaries of acoustic guitar music, whereas her performances are very much focussed on experience, giving her international potential.

Willow Mae’s original songs are about her longing and search for blissful love. In a world full of independent people afraid of missing out, Willow Mae wonders how to both be free and interdependent. How do we find each other in harmony, so we can create strong relations, families and a strong and healthy society?

Willow Mae’s multidisciplinary show, a cross-over between music theatre and a concert, is an intense adventure with lyrical music, (English) spoken word and live visuals. She has played a range of venues and theatres, such as Grounds Rotterdam and Theater Walhalla.

Willow Mae’s debut-album Song of Songs was launched in the spring of 2019 with a multidisciplinary show in Grounds Rotterdam, Het Muziekhuis Leiden and Bird Rotterdam. In the same year she also played on several festivals such as Goois Jazz Festival. A special ‘artbook’ was created which tells the personal but recognizable story of Willow Mae’s quest through stories, quotes, poems, photography the music (on CD) and of course the lyrics of the songs.  The artbook was launched in 2020 in Germany, Swiss and Austria and The Netherlands. In the beginning of this year Willow Mae plays a showcase at the ESNS-Extra program with her band.

Nederlands

Biografie

Liefde kan pijnlijk schuren, maar waar liefde tot bloei komt is er extase. Willow Mae neemt je met haar rough romantic folk/pop mee in het mysterie van de liefde. De hete adem van passie raakt de koude lucht van verkilde liefde met onweer als gevolg. Zoals de liefde kleurrijk, veelzijdig, onstuimig, onvoorspelbaar en onverzadigbaar is, zo is ook Willow Mae dat in haar muziek, teksten en performance. Willow Mae liet zich met haar acoustic-based pop/folksongs inspireren door James Taylor, Joni Mitchell en Sting. Soms is Alanis Morissette hoorbaar of is het poëtisch als Noa. Willow Mae zoekt met haar pop-bezetting (zang, backing vocals, el. gitaar, ak. gitaar, toetsen, bas, drums) de grenzen op van de akoestische gitaarmuziek. Tijdens concerten ligt de focus van Willow Mae op beleving: iedere show is een intense en unieke publiekservaring en een cross-over van een popconcert en muziektheater.

Willemijn (Willow Mae) – 1989, Rotterdam, zangeres, componist en tekstschrijver – groeide samen met haar broer Jan – componist en akoestisch gitarist – op als jongste in een gezin van acht. Samen met hem schreef Willemijn de muziek voor het album Song of Songs.

Liefde begint met verliefdheid. Je wordt verliefd. Je kiest ervoor om samen te zijn. Je gaat van elkaar houden. Je leeft nog lang en gelukkig. Liefhebben leer je nog voordat je geboren bent. Doordat je voortkomt uit liefde. Doordat er van je gehouden wordt. Maar wat als het anders gaat. Als liefde beheerst wordt door angst. What if life happens?“Ik heb de liefde nooit begrepen. Ik zag angst, maar we noemden het liefde. Ik zag gevangenschap maar we noemden het trouw. Ik zag, maar kon niet zien.”Vragen over de liefde werden een belangrijke drijfveer voor de muziek van Willow Mae. Een zoektocht begint. “Ik ging op zoek naar echtheid, echte liefde. Toen ik veertien jaar was ontmoette ik de liefde van mijn leven. En life díd happen.” Van Plato tot Shakespeare, zelfhulpboek tot het Hooglied (Song of Songs), waarin de liefde intens, ongecensureerd en gepassioneerd wordt beschreven, werd gelezen “Het Hooglied raakt mij enorm. Vrijheid, speelsheid en onbevangenheid. Is dít liefde? Ik wilde de liefde die ik moeilijk vind om te ervaren en nauwelijks vertrouw leren kennen. Die ik sentimenteel en zoetsappig vind. Maar waar ik toch naar blijf verlangen.” ‘The way is dark, the road is steep, but he’s become my eyes to see.’ (Alisson Krauss) “Iedere lente komen er nieuwe knoppen aan de bomen. Iedere dag verdwijnt het duister in het licht. We zijn niet dood, we leven. Het vergt moed om te durven leven en te durven liefhebben. Om los te laten, te naderen, te vertrouwen. Om je te verbinden uit liefde, niet uit angst. En om dan te durven kijken. Te zien wie we werkelijk zijn. Daar wil ik als artiest toe uitdagen.”

Willow Mae begint een succesvolle crowdfundingsactie via Voordekunst.nl waar ruim €17.000,- op wordt gehaald. Dit geld wordt besteed aan een debuutalbum met 12 eigen geschreven nummers met strijkers, blazers en volledige band. Een veelzijdige verzameling songs waarin Willow Mae’s zoektocht hoorbaar is.

In diezelfde periode doet Willow Mae een wintertour door de grote steden van Nederland en speelt zij met haar band in diverse theaters en venues. Een eerste single ‘Spring dew in fall’ wordt uitgebracht. Een tweede single ‘Blossoms Blooming’ volgt. Ze tourt met haar band voor Serious Request langs diverse stations in Nederland. Er vindt een pre-release Showcase plaats in poppodium Grounds in Rotterdam waar zij haar eerste multidisciplinaire show geeft in volledige bezetting (16 man). Een cross-over van een popconcert en muziektheaterperformance waarbij ze samenwerkt met VJ-Sjush voor de live visuals. Willow Mae brengt haar debuutalbum  ‘Song of Songs’ uit op CD onder het label SETH recordings. Haar albumrelease viert ze met haar band in Het Muziekhuis in Leiden en Bird Rotterdam. De tour wordt vervolgd met een Tuinen- en Huiskamertour door heel Nederland. In datzelfde jaar speelt ze op diverse festivals waaronder het Goois Jazz Festival. ‘Artbook’ Song of Songs wordt gemaakt waarin het persoonlijke maar universele en herkenbare verhaal beschreven wordt van Willow Mae’s zoektocht naar de liefde door middel van quotes, gedichten, verhalen, fotografie, de muziek op CD en natuurlijk de songteksten. Dit artbook wordt in 2020 uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en geniet vele lovende recensies. Begin 2020 speelt Willow Mae met band een showcase als onderdeel van het ESNS-Extra programma. Met Valentijnsdag lanceer Willow Mae een geheel nieuw concept, de Liefdestour waarbij ze samenwerkt met diverse liefdesondernemers door heel Nederland. Het doel is om van de Liefdestour een terugkerend jaarlijkse tournee te maken waarin mensen met verschillende filosofische, spirituele en culturele achtergronden en ideeën in verbinding met elkaar de liefde kunnen vieren.

Willemijn studeerde als zangeres/actrice cum laude af aan het ArtEZ conservatorium. Zij werd geselecteerd door de European Voice Teaching Association (EVTA) om deel te nemen aan het internationale programma Eurovox te Riga. Zij nam deel aan diverse masterclasses van het topsegment zangdocenten in Europa en gaf een concert voor hen. Willemijn wordt geroemd om haar open persoonlijkheid, professionaliteit en ambacht, haar veelzijdigheid en krachtige stem, evenals haar overtuigende en sprekende performance en vertelkracht. Willemijn is ook werkzaam als sessiezangeres en vocal coach.

Willow Mae staat onder het management van stichting SETH Music & Theatre Entertainment. Een organisatie die in 2012 door Willemijn zelf is opgericht om professionele artiesten te ondersteunen in hun muzikale en theatrale carrière.

Willemijn van Helden

Willemijn van Helden

Zangeres, songwriter, lyricist

Willemijn van Helden studeerde na de HAVO voor muziek en dans aan Codarts, muziektheater aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem. Ze is de leadzangeres, componist, tekstschrijver en initiatiefnemer, manager en frontvrouw van Willow Mae en heeft daarnaast haar eigen zangschool Singspire.

Jan van Helden

Jan van Helden

Akoestisch Gitarist, songwriter

Jan van Helden studeerde naast gitaar filosofie en theologie. Samen met Willemijn componeerde hij de stukken van het album Song of Songs. Hij werkt naast Willow Mae als dominee in een gemeente in Amsterdam.

Maarten Vos

Maarten Vos

Basgitarist

Maarten Vos studeerde basgitaar aan het conservatorium van Amsterdam. Momenteel doet hij een masterstudie Docent Muziek aan ArtEZ in Zwolle.

David van den Bogaard

David van den Bogaard

Akoestisch en Elektrisch Gitarist

David van den Bogaard studeerde aan de Rockacademie en het conservatorium van Utrecht. Ook deed hij een trainersopleiding. Naast zijn werk bij Willow Mae werkt hij als trainer/coach.

Tom Schraven

Tom Schraven

Backingvocalist

Tom Schraven studeerde Muziektheater aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Hij werkt naast Willow Mae als componist, acteur en zanger voor RANK muziektheaterproducties en speelt en schrijft zijn eigen werk onder zijn eigen naam.

Soraya Wunnink

Soraya Wunnink

Backingvocaliste

Soraya Wunnink studeerde muziektheater aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem. Ze werkt naast Willow Mae als trainingsacteur.

Steven Favier

Steven Favier

Drummer

Steven is drummer en tevens co-producer van het album Song of Songs. Hij studeerde aan Codarts afdeling jazz. Steven is tevens sessiezanger bij Koorzaken en geeft les.